01.

Ouders van kinderen met een vorm van autisme (ook wel ASS genoemd) staan voor veel uitdagingen. Het communiceren met een kind met autisme verloopt regelmatig moeizaam, en daardoor is het vaak lastig om goed in contact te komen met je kind. Ik noem hier de woorden moeizaam en lastig, maar eigenlijk zou je moeten zeggen dat het contact anders verloopt dan bij de meeste kinderen. 

Zie als ouders maar eens de juiste taal te spreken en op het juiste moment op de goede knoppen te drukken. Dat is een hele uitdaging en vraagt veel van ouders en gezinnen. Want ook op broertjes en zusjes heeft dit invloed. 

Vaak maken ouders zich zorgen om de volgende dingen:

- kan hij later een zelfstandig leven opbouwen?

- is en wordt zij wel gelukkig?

- Hoe vindt hij ooit een partner? Hij lijkt niemand nodig te hebben.

- Wat gaat er in haar hoofd om?

- Hoe help ik hem met vriendjes maken?

- Hoe ga ik om met haar boze buien?

- Hoe kan zij als zij later groot is haar leven op de rit krijgen? 

- Waarin kunnen wij als ouders helpend zijn?

- Wat mogen we juist meer loslaten?

- Wordt hij niet erg eenzaam?

- Geef ik mijn andere kinderen wel genoeg aandacht?

Tegenwoordig krijgen veel kinderen de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Zelf vind ik juist het woordje stoornis in het dagelijkse leven storend. Natuurlijk wordt er in de DSM-5, waarin deze stoornis is beschreven gekeken naar dat wat afwijkt en storend is. Daar waar de cliënt in het dagelijkse leven last van ondervindt.
En kinderen/volwassenen met autisme hebben zeker ook dingen die ze stoort, maar dat is slechts één aspect van autisme. Het houdt zoveel meer in!
Ik gebruik daarom liever de naam Autisme Spectrum Specialiteit/stoornis. Want kinderen met ASS zijn vooral mooie, unieke, speciale en echte kinderen. Ze hebben op verschillende gebieden speciale skills. Dingen waar ze in uitblinken, waar ze extreem goed in zijn. Ze hebben stuk voor stuk juist bijzondere specialiteiten in huis.
Het is daarom erg belangrijk om naast dingen die ze stoort ook de specialiteiten te benadrukken. Dit zorgt er zeker voor dat kinderen ASS gaan accepteren. Eerlijk kijken naar dat wat stoort en lastig is en daar aan willen werken. Daarnaast trots zijn op de specialiteiten en deze leren inzetten.

Vanuit Tekencompas sta ik graag kinderen, jongeren, adolescenten en ouders bij die te maken hebben met ASS of zelf ASS gediagnostiseerd zijn.
Op een creatieve, speelse en professionele manier ga ik samen met de cliënt (en ouders) op zoek naar de specialiteiten en kijken we ook wat storend is.
Hoe kan je jouw specialiteiten inzetten en zo leren omgaan met de dingen die voor jou lastig zijn.

En hoe fijn is het als je als ouders leert om te gaan met wat jouw kind nodig heeft. Dat je merkt dat je beter contact krijgt. Dat het weer meer ontspannen gaat draaien in jouw gezin! 

Mijn specialiteit:
Mijn specialiteit is dat ik individuele aandacht en begeleiding aanbied. Ieder mens/kind is uniek en verdient ook een unieke benadering. Mijn ervaring met ASS en mijn creatieve invoelende manier van werken zet ik graag in.
Daar waar praten soms moeilijk is, daar zet ik de taal van de tekening in. De tekening of ander beeldende vorm spreekt een eigen taal. Dat wat niet gezegd kan worden of waar men zich niet bewust van is, geeft de tekening wel prijs. Dat wat je oefent in de tekening, lukt in het echte leven ook beter. Contact met elkaar maken op papier, opent de weg naar meer openheid en contact in het alledaagse leven. Dit maakt dat Tekentherapie juist zo geschikt is en veel openingen biedt.
Ik heb me, tijdens mijn 4 ½ jarige opleiding tot tekentherapeut,  gespecialiseerd in de tekentaal (taal van de tekens).
Mensen met autisme zijn veelal erg creatief en het uiten op papier geeft vaak al een enorme bevrijding.
Ik vind het een uitdaging om te werken met kinderen/volwassenen met ASS en zie dit als mijn passie.

Ervaring met ASS heb ik opgedaan in mijn praktijk, opleiding en ook in mijn persoonlijke leven.

 

Lees ook verder over het boek Tekencontact dat ik heb geschreven. Dit boek verbetert het contact tussen jou en je kind door samen te tekenen en de blogs die ik heb geschreven over verschillende aspecten van autisme.
 

 

 

Bel of mail mij gerust vrijblijvend om een afspraak te maken om kennis te maken en te kijken wat mogelijk is.
tel: 0646498054


Ervaringen:
 

“Onze dochter Anna (12 jaar) volgt al een aantal jaren met heel veel plezier de groepsles tekenen bij Ilona. Naast deze groepsles heeft Anna ook een individueel traject bij Ilona gevolgd. We merkten dat er iets anders was bij onze dochter. Haar grote hobby is tekenen en met behulp van het tekenen kon Ilona haar bereiken en helpen in de dingen die ze lastig vond. Het mooie bij Ilona is dat zij handelt vanuit de  kracht en kwaliteiten van het kind: Anna laten zijn zoals haar 'authentieke ik' is, maar haar helpen om meer inzicht te krijgen in haarzelf en haar praktische tips te geven waar ze mee aan de slag kon.

Ilona heeft dit zeer professioneel en positief aangepakt. Anna is meer open geworden en en ze is gaan geloven  in haar eigen kracht. Uuiteindelijk hebben wij, op advies van Ilona, Anna laten testen. De uitkomst van ASS was een bevestiging van het traject wat w ij met Ilona hebben doorlopen. Met deze uitslag konden wij gerichte hulp op school aanvragen (remedial teaching) en zijn wij op zoek gegaan naar een school die Anna meer structuur en veiligheid kon bieden.

Ilona heeft Anna meegenomen in het woorden geven aan het begrip ASS. Dit heeft zij op een prachtige manier gedaan. Anna heeft een album gemaakt met eigen tekeningen en uitleg wat ASS betekent in haar geval. Nu heeft Anna een eenvoudig handvat om zelf aan anderen te vertellen wat ASS is. Dit traject hebben we afgesloten met ons gezin door middel van een prachtige presentatie van Anna en haar album.”


Deze tekening is gemaakt door Anna. Hiermee laat zij zien van welke prikkels zij allemaal last heeft en hoe zij zich daar bij voelt.

 

 

 

 

 

 

 

Tekenen met Ditta. Samen contact maken door middel van tekenen en schilderen. Praten is niet nodig.

 

Creatieve groep voor partners/echtgenoten van mensen met ASS

Graag wil ik een creatieve lotgenoten groep starten voor mensen die naast iemand met ASS staan/leven.

Ondanks de positieve aspecten en specialiteiten van mensen met ASS, voelen partners/echtgenoten van mensen met ASS zich vaak emotioneel eenzaam in hun relatie.

Het is  voor deze mensen vaak moeilijk omdat er wel aandacht is voor de diagnose en hulp aan diegene met ASS, maar nog weinig voor partners.  Het scheidingspercentage voor huwelijken met ASS ligt behoorlijk hoog.

Het probleem wordt onderschat. Partners met ASS komen vaak erg leuk, slim en charmant over. Ze hebben een vlotte babbel en dan wordt er niet snel aan eenzaamheid gedacht.

Mensen met ASS hebben veelal moeite om zich emotioneel te binden, kunnen emoties van de partner niet goed invoelen en tonen hun emoties ook niet vaak. Dit kan leiden tot emotionele eenzaamheid. Partners gaan dit dan ook nog vaak opvangen naar anderen toe. Lopen voortdurend op hun tenen. We zien vaak extreme moeheid, moedeloosheid of burn-out.

Maar het is ook mogelijk om te leren accepteren, delen, uit de slachtoffer rol te stappen en te leren om vat te krijgen op jouw eenzaamheid. Zelf stappen ondernemen, sterker staan en gelukkiger worden met jouw partner. Deze heeft uiteraard ook veel specialiteiten in huis die juist wel fijn zijn. Waar ben je destijds bij hem/haar op gevallen? Waar werd je verliefd op? Wat heb ik nu zelf nodig?

Met elkaar gaan we verschillende aspecten bekijken door middel van gesprek, tekenen, schilderen, schrijven. Ervaringen uitwisselen is ook erg belangrijk. Je niet alleen voelen staan maakt al een hoop verschil. Herkennen van gevoelens bij elkaar. Daarnaast zijn dit ook echt avondjes voor jezelf en doe je er nieuwe energie mee op.

Kleine groep: max 6 personen.
6 bijeenkomsten van 1 ½ uur.
Kosten: € 90,- incl. alle materialen.

Natuurlijk kan je ook altijd voor een individueel traject komen.

 
02.

                                                        “Een tekening zegt meer dan 1000 woorden”

Voor welke klachten is Tekentherapie geschikt?

Zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je lichamelijke klachten die maar niet over gaan? Voel je je somber? Heb je een doel voor ogen, maar weet je niet hoe je die kan bereiken? Ben je op zoek naar balans, focus, passie of jezelf? Loop je al langer met een probleem rond en weet je niet hoe je daarmee om moet gaan? Heb je de laatste tijd weinig energie? Vind je het moeilijk om over je problemen te praten? Loop je op je tenen op je werk? Heeft jouw kind een probleem en wil je graag hierbij geholpen worden? Slaap je slecht? Wil je snel geholpen worden?

Dan is tekentherapie misschien wel wat voor jou!

Wat is tekentherapie?
Tekentherapie is een vorm van creatieve/kunstzinnige psychosociale therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de beelden en tekens die de cliënt zelf maakt. Het is dus niet nodig om veel te praten over het probleem. Voor veel mensen is het woord “therapie” wat beladen. Het klinkt zwaar. Tekentherapie wordt door mensen, juist door de creatieve vorm, niet als zwaar ervaren.  Je gaat op een speelse manier aan de gang. Tekenervaring is daarbij absoluut niet nodig. Het is voor iedereen geschikt.

Hoe ziet een tekensessie er uit?
Na een kort gesprek vraag ik je om een tekening te maken. De tekenopdrachten zijn eenvoudig. De sfeer is ontspannen. Dan gaan we samen kijken naar de tekening. Ik stel vragen over deze tekening. Zo komen we er samen achter wat er moeilijk voor je is en ook wat er positief is in jouw tekening. Daarin ligt jouw kracht. Deze kracht kan je gaan inzetten. We kijken hoe je dit in je leven kan gaan inpassen.
Je komt door tekentherapie sneller tot de kern van het probleem omdat zichtbaar wordt waar je je niet bewust van bent, maar wat wel een rol speelt.
Gevoelens en emoties kunnen met verschillende teken- materialen en technieken geuit worden. Al tekenend kun je op een veilige en krachtige manier iets veranderen in je leven.
Zo krijg je bewustwording en zelfontplooiing via de taal van beelden (tekeningen, schilderijen, collages, ed.) en kom je er achter wie je bent en wie je wilt zijn.

Voor wie is tekentherapie geschikt?
Tekentherapie is voor iedereen geschikt. Volwassenen, jongeren en kinderen. Je kunt individueel komen, maar ook relatie, of gezinstherapie is mogelijk. Ik werk momenteel ook veel met jong volwassenen die vast lopen in studie, relaties, school of thuissituatie. Doordat er minder gepraat wordt en de therapie op speelse, creatieve wijze gegeven wordt, werkt  tekentherapie juist ook voor deze groep erg goed.
Ook voor mensen en kinderen die om wat voor redenen dan ook het moeilijk vinden om te praten over problemen en gevoelens is tekentherapie zeer geschikt.

Tevens heb ik ervaring met autisme. Voor deze kwetsbare groep mensen is tekentherapie een uitkomst. Juist het creatieve, beeldende talent, wat veel mensen met autisme hebben, wordt aangesproken. Hierdoor voelen zij zich snel gezien en gehoord. Alleen al het zich kunnen uiten, werkt bevrijdend. Zie ook hierboven onder nr. 01 Autisme begeleiding. Ook heb ik ervaring met AD(H)D, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid.

Tekentherapie is een complementaire therapie. Zo nodig zal ik doorverwijzen naar huisarts of specialist. Om goed op de hoogte te zijn van medische zaken heb ik een HBO studie Medische Basiskennis en ik heb ook een HBO studie Psychosociale basiskennis. gedaan. Voor beide studies heb ik mijn diploma behaald en volg ik regelmatig nascholingen.
Ik ben gediplomeerd Tekentherapeut. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij de Kolam, school voor kunst en communicatie in Zutphen.  

Tarief: Intake: €30,-  
            Sessie max. 1 ½ uur: € 80,- ,  Kinderen t/m 18 jaar: € 70,- (sessie 1 uur)
            Telefoongesprek langer dan een half uur: € 30,-
            Eindverslag: € 30,-
            Voor relatie of gezinstherapie gelden afwijkende tarieven.
In bijzondere gevallen is een gereduceerd tarief bespreekbaar.                                                        
Info en aanmelden: stuur een mail of bel: 0646498054


Vergoedingen
Tekentherapie valt onder alternatieve zorg. Zorgverzekeraars erkennen de beroepsvereniging Tekentaal, waarvan ik lid ben, en vergoeden tekentherapie geheel of gedeeltelijk vanuit aanvullende pakketten. Ik ben sinds januari 2017 ook register Therapeut. Ik heb me kunnen inschrijven bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg (RBCZ). De hoogte van de vergoeding en het maximale bedrag, kunt u nakijken op uw polis en op de website van uw zorgverzekeraar.
Tevens ben ik aangesloten bij de SCAG (erkende geschillencommissie) en het Tuchtrecht (TCZ).
Mocht het zo zijn dat u ondanks alle zorgvuldigheid toch een klacht heeft over de therapeut of de praktijk, dan kunt u dit in eerste instantie met de therapeut bespreken om tot een oplossing te komen. Als dit niet naar oplossing leidt en u komt er samen niet uit, dan kunt u zich richten tot de beroepsvereniging Tekentaal (www.tekentaal.nl)  De beroepsvereniging zal bemiddelen en contact leggen met de SCAG. U kunt hierover meer lezen op www.scag.nl/voor-cliënten.Ervaringen en belevingen van cliënten van Tekencompas

Een mailtje van een moeder:
Gisteren sprak ik de Juf van A. (dochter van 9 jaar) even bij het schoolplein. En ze vindt het echt een stuk beter gaan qua boze buien en "gillen" in de klas. Ze komen nauwelijks nog voor....en hier thuis eigenlijk ook bijna niet meer....de Juf vind het gewoon stil in de klas nu A. zo rustig is, dat ze er soms een grapje overmaakt en A. kan er dan ook wel om lachen.
Als we soms met iets bezig zijn of ergens zijn en ze schiet in "de emotie" wijs ik haar gelijk op de Flop gedachten en dan zie je haar nadenken en dan buigt het snel weer om in een Topgedachte.
Kortom: eigenlijk zijn we heel tevreden en A. zit lekker in haar vel.
Ik dacht laat je dit toch even weten !!

                                                                             ++++++++++++

“Verrassend, veilig en vertrouwd. Dat zijn de woorden die als eerste in mij opkomen als ik terug denk aan de tekentherapie bij Ilona. Daar leerde ik op een andere manier naar mezelf te kijken. In een veilige omgeving, zodat ik direct vertrouwen kreeg in Ilona en de manier waarop zij werkt.
Samen namen we bepaalde problemen onder de loep. Na een gesprekje, terugblik of ontspanningsoefening tekende ik op haar verzoek de beelden die in mij opkwamen om dat moment. Daar hoef je echt geen tekentalent  voor te hebben.  
Wanneer we samen naar het resultaat keken, kwamen daar dingen uit die me verbaasden. En dat terwijl ik het zelf op papier had gezet! Ik heb er echt veel aan gehad. Mijn zelfvertrouwen  is tijdens deze warme gesprekken gegroeid en daar heb ik nog elke dag profijt van”.

Elize (51 jaar)
Hoogland

                                                                           +++++++++++

 

“Ik heb tekentherapie gevolgd met verbluffende resultaten. Op een ontspannen manier en de juiste vraagstelling van Ilona en vervolgens een tekening te maken, kom je tot verrassende inzichten, zodat je weer de kracht krijgt om verder te Komen.
De stelling op haar website: “van klacht naar kracht is absoluut waar”.

M.  Blonk (54 jaar)
Amersfoort

                                                                          ++++++++++++

“Na een lange tijd niet lekker in mijn vel te hebben gezeten, vond ik het tijd worden om hulp te zoeken. Ik wist niet goed wat er precies met me aan de hand was, dus ik zat niet te wachten op iemand die moeilijke vragen stelde waarop ik zelf niet eens antwoord kon geven.
Ik besloot naar Ilona te gaan voor tekentherapie, en ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Al tekenend, schilderend, maar ook pratend kwamen er verschillende dingen boven die me dwars zaten en moeilijk voor mij waren. De opdrachten die Ilona me gaf, hebben me geholpen. Danzij de non-verbale en verbale manier van tekentherapie ben ik nu meer zeker van mezelf, kan ik me socialer opstellen en zit ik veel fijner in mijn vel.

Lisanne (19 jaar)
Amersfoort


                                                                          +++++++++++++

“Sinds twee jaar zit ik bij Ilona op tekenles. Recentelijk heb ik daarnaast tekentherapie gevolgd. Ik kon door tekenen en werken met verf, oude emoties los laten. Daarnaast heb ik ook gewerkt aan mijn zelfvertrouwen. Ik ben blij en verbaasd hoe goed dit gewerkt heeft bij mij en hoe snel dit  inzicht gegeven heeft.
Ilona is deskundig en ik voelde mij veilig bij haar”.

F.D.
(hoogland)

                                                                          +++++++++++++

“Mijn dochtertje van 9 kon slecht in slaap komen nadat wij waren verhuisd. Ilona heeft met haar hierover getekend en al heel snel sliep mijn dochtertje weer goed. Ze heeft o.a. Het oude huis getekend en het nieuwe huis.
Dit gaf veel inzichten. Ook hebben wij als ouders hierbij tips en goede begeleiding gekregen. Mijn dochtertje vond het erg fijn om naar Ilona te gaan.
Ze vond het jammer dat het klaar was.

Een moeder uit Amersfoort.

                                                                          ++++++++++++

Meer gehoorde reacties:

- Ik ontdekte dat ik door mijn perfectionisme het belangrijkste vergat.

- Ik heb weer energie. Door te tekenen vond ik mijn passie terug.

-  Hoe is het mogelijk dat ik zo veel kan herkennen in de tekening. Ik wist niet  dat een tekening zo veel van     mij laat zien.

- door simpele tekenoefeningen kan ik mezelf nu duidelijker neerzetten.

- wat werkt tekentherapie snel!

- fijn dat ik snel terecht kon bij Tekencompas. 

 
03.


Tekenlessen voor volwassenen.

Nu kleurboeken voor volwassenen een groot succes zijn, hebben veel mensen kleurpotloden en kleurboeken aangeschaft. Een mooie ontwikkeling! Kleuren ontspant en veel mensen hebben behoefte aan een momentje rust, Toch zal het ook bij veel mensen gaan kriebelen. Zelf tekenen en ontwerpen maken die je dan in kunt inkleuren is een stapje verder en geeft nog meer voldoening. Jouw creativiteit wordt hierbij meer aangesproken. Iedereen heeft dit in zich. Wie heeft er zin om dit bij zichzelf ruimte te gaan geven? Er is nog een plek vrij. Je hoeft hiervoor geen ervaring te hebben We gaan werken met verschillende technieken en materialen,  zoals krijt, potlood, inkt, verf, ecoline, fineliner. Eén keer in de veertien dagen, Dinsdagmorgen van 10.00 tot 11.30 uur, € 13,50,- incl. Materiaal en BTW.

Deze groep is i.v.m. corona tijdelijk gestopt. 

Teken/kunstlessen voor kinderen:
Kleine groepjes (max. 6), dus veel aandacht.
In de huidige maatschappij wordt er erg veel druk bij kinderen gelegd. Veel  is prestatie gericht. Deze tekenlessen zijn er juist op gericht dat het vooral leuk is om te tekenen. Goed voelen en genieten van wat je maakt. Je kunt het niet verkeerd doen. Alles is goed.  Dit is heel goed voor het zelfvertrouwen en stimuleert de creativiteit.
De kinderen leren basisvaardigheden, maar we gaan ook oefeningen doen die de concentratie bevorderen en waarbij kinderen leren stil te zijn of zich juist kunnen uitleven. Luisteren naar je eigen lichaam en bewust worden van wat je tekent. Alles wat je tekent komt vanuit jezelf. Bewust of onbewust. Ook doen we gekke tekenspelletjes en we maken gebruik van allerlei materialen. Tevens leren de kinderen meer over kunst en kunstenaars en laten we ons inspireren door de verschillende stromingen en kunststijlen.

Eén keer in de veertien dagen. Woensdagmiddag van 15.45 - 17.15 uur
Vrijdagmiddag van  15.30 - 17.00 uur.
Deze groepjes zitten vol tot de zomervakantie 2020. Stuur een mail om uw kind op de wachtlijst laten plaatsen.

data 2020:

Woensdagmiddag: 10/3, 24/3, 7/4, 21/4, 26/5, 9/6, 23/6

Vrijdagmiddag: 5/3, 19/3, 2/4, 16/4, 21/5, 4/6, 18/6.                                  
Privélessen voor kinderen
Ik verzorg privélessen voor kinderen. Soms is het fijn voor kinderen om een tijdje privéles te krijgen. Dit kan heel prettig zijn voor kinderen die leerproblemen of sociaal-emotionele problemen hebben. Ook kinderen die erg onzeker zijn, hooggevoelig zijn, zich slecht kunnen uiten,  of zich moeilijk in een groep kunnen concentreren kunnen baat hebben bij privéles. De lessen kunnen bij mij thuis worden gegeven, of eventueel bij het kind op school tijdens schooluren (in overleg met de school).


Wat tekenoefeningen kunnen doen voor kinderen:
Door kinderen meer aandacht en bevestiging te geven krijgen ze een beter zelfbeeld.
Door in beeld en beweging contact te maken met zijn gevoelens oefent het kind zijn emotionele vaardigheden.
Door middel van de beeldenrijkdom van de tekentaal verdiept het kind zijn taligheid.
Het mathematisch denken wordt ondersteund door het construeren van mathematische figuren.
Het ruimtelijk inzicht wordt vergroot door regelmatig met complexe vormen te werken.
De balans tussen linker- en rechter hersenhelft wordt gestimuleerd door oefeningen die de lichaamsas kruizen.
De motorische handigheid wordt uitgedaagd.
De lessen zijn niet prestatie gericht. Het gaat er juist om dat alles wat je tekent goed is en dat het leuk is om te doen.
           
Aanmeldingen of informatie:
Tel: 0646498054 of stuur een Email. 


Tarieven:
Lessen tekentaal volwassenen, groep: € 13,50,- per les, 1 ½ uur,  incl. materiaal en BTW
Tekenlessen kinderen, groep: € 12,50 per les,  incl. materiaal en BTW

Privé- tekenlessen: € 35,-, 1 uur, incl. Materiaal en BTW


Mandala tekenen
Veel volwassenen hebben het kleuren ontdekt en kunnen hiermee fijn ontspannen. Maar het zelf ontwerpen en tekenen van mandala’s geeft nog meer voldoening omdat je gebruik maakt van jouw eigen symboliek en beelden. Het tekenen en kleuren in de cirkel is een veilige en fijne manier van tekenen. De afgebakende ruimte geeft rust. Na het tekenen kun je op jouw eigen manier de tekening gaan inkleuren. Hierbij kun je ook gebruik maken van verschillende materialen.
Ik ga je stap voor stap leren om mandala’s te tekenen. Hierbij maken we gebruik van linialen, passers en sjablonen. Ook krijg je kleurtechnieken aangeleerd en werken we met verschillende materialen.  Je hoeft hier geen ervaring mee te hebben. Iedereen kan eraan meedoen.  
De groep start  weer op de maandagavond.

Deze groep is i.v.m. corona tijdelijk gestopt. 
 


Ervaringen tekengroepen:

Ik heb tekenlessen, geïnspireerd door Hans Stolp, bij Ilona gevolgd. Daar heb ik veel inzichten opgedaan. Het werkte zelfs nog een tijd door. Het zet  je op een goede manier aan het nadenken. Wat ik zeer positief vond is dat je altijd bij Ilona terecht kan als je achteraf nog vragen hebt. Tegelijkertijd ben ik door de creatieve kant op het goede spoor gezet. Nogmaals dank Ilona en veel succes”.
Yvonne H.

                                                                      +++++++++++++++++


Mijn zoontje van 9 heeft al ruim een jaar tekenles bij Ilona en hij geniet hiervan. Bij Ilona voelt hij zich
op zijn gemak en geniet van de uitdagingen, het leren van nieuwe technieken en vooral van de
mooie resultaten.
Als moeder waardeer ik Ilona’s betrokkenheid. Ze neemt duidelijk de tijd om de kinderen zo goed
mogelijk te leren kennen en vervolgens te begeleiden op een manier die bij hen past.

Lucy
Amersfoort

                                                                    ++++++++++++++++

Ik vind tekenen bij Ilona heel erg leuk. Ik vind het altijd leuk dat ik word verrast met wat we gaan
tekenen of schilderen. Ilona is erg vriendelijk.

Noah (9jaar)
Amersfoort

                                                                      ++++++++++++++++

Ilona legt ons dingen uit over kunst en laat ons dan schilderijen zien. Ook legt ze ons uit hoe je
bepaalde dingen moet tekenen zodat het echt lijkt. Ik vind het leuk om lekker gezellig met een
vriendinnetje bij Ilona te tekenen.

Emlily (8 jaar).

                                                                    ++++++++++++++++

Onze dochter heeft al 2 jaar tekenles bij Ilona. Op een speelse manier komen verschillende
technieken en materialen aan bod. Soms wordt er een paar keer aan een tekening gewerkt. Ze komt met prachtige kunstwerkjes thuis. Onze dochter vind het nog steeds erg leuk om naar tekenles te gaan.

Josephine.

                                                                       +++++++++++++++


Ze komt met prachtige kunstwerkjes thuis. Onze dochter vind het nog steeds erg leuk om naar
tekenles te gaan.

Josephine.

Lessen

 

 

 
04.

Workshops

Deze kunnen geheel op maat worden verzorgd. Zowel voor particulieren als ook voor bedrijven.

Mogelijke thema's:

- verbinding

- samenwerking

- teambuilding

- gezamenlijk kunstwerk maken

- kom in je kracht!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lezingen

Tekencompas verzorgt lezingen over Tekentaal en boek. Zie pagina boek van deze site. Neem contact op om te informeren naar de mogelijkheden. 

 
05.

volgt nog

Tekencompas, Amersfoort, Hoogland,  Ilona Stremmelaar februari 2021