Tekencompas, Amersfoort, Hoogland,  Ilona Stremmelaar januari 2020 

Boek 

Dit boek verschijnt in 2020!!

Ik ben nu, maart 2020 enthousiast bezig met schrijven. Het vordert gestaag. Ik merk dat ik er met enorm veel plezier en passie mee bezig ben. Blij met wat er tot nu toe is ontstaan! 

 

Teken contact

Ontspannen contact maken met jouw kind met autisme*

door tekenenoefeningen. 

 

"Kon ik maar een luikje in zijn hoofd openmaken om te zien wat en in hem omgaat".  

Ouders van kinderen met een vorm van autisme zullen deze uitspraak waarschijnlijk wel herkennen. Want hoe bereik je jouw kind? Hoe weet je wat hij of zij denkt en voelt? Je wilt er voor je kind zijn, hem of haar alles geven, maar hoe doe je dat en wat heeft het kind nodig? Je zou op een ontspannen manier meer tot je kind willen doordringen. Als je meer inkijk in de gevoelens en gedachtes van jouw kind zou hebben, dan zou je je minder zorgen hoeven te maken, meer vertrouwen krijgen en beter weten wat nodig is. Uiteindelijk wil elke ouder dat zijn of haar kind een gelukkig leven op kan bouwen, zelfvertrouwen krijgt, zelfredzaam wordt, sociale contacten kan onderhouden,  goed met jou kan communiceren en bovenal gelukkig wordt.

 

Als ouder kan je soms, als je er middenin zit, het gevoel hebben dat bovenstaand toekomstbeeld nog ver in het verschiet ligt. Ik spreek uit ervaring, ik weet zelf hoe dat voelt. Ook zie ik in mijn praktijk dat veel ouders hiermee worstelen. Het begeleiden en opvoeden van een kind met autisme gaat vaak met veel ups en downs gepaard. En elk kind is anders. Een pasklare oplossing is er niet. Dat is uiteindelijk met geen enkel kind het geval. Maar ouders met kinderen met autisme worden vaak wel enorm op de proef gesteld.

Contact maken met je kind op de juiste manier is dan essentieel, en dat is juist vaak een struikelblok.

 

In mijn praktijk begeleid ik veel kinderen met autisme en hun ouders. Ik maak daarbij gebruik van tekenen en schilderen. Daar waar praten moeilijk is, lukt tekenen en schilderen altijd. Het is een enorme uitlaatklep, een mooie vorm van gevoelens en gedachtes uiten op papier.

Dat is niet minder dan praten, het is gewoon een andere vorm van uiting geven aan gevoelens en  gedachtes. Ik zou zelfs zeggen het is meer dan praten. De taal die de tekening spreekt noem ik tekentaal (de taal van tekens). Als Tekentherapeut en Beeldend Coach heb ik tekeningen/beelden die de cliënt maakt, leren lezen, analyseren en begrijpen. Zonder woorden kan er dus veel informatie gehaald worden uit een tekening of ander beeldend werk.

Ook kan er via de tekening contact gemaakt worden. Het aanraken van elkaar op papier geeft de aanzet voor meer aanraking in het dagelijkse leven. Dat wat je oefent op papier kan in de praktijk gemakkelijker worden opgepakt.  In de praktijk blijken deze tekenoefeningen zo goed te werken dat ik op het idee kwam om deze tekenoefeningen in boekvorm te gaan aanbieden.  

 

Kortom, een prachtige, krachtige vorm van contact maken met jouw kind met autisme.

 

*Alle oefeningen die in dit boek staan kunnen ook gedaan worden door volwassenen met, of zonder autisme, met of zonder een andere beperking of moeilijkheid. Zij kunnen dit samen met partners,    kinderen of verzorgers/hulpverleners doen. Sommige oefeningen kunnen ook individueel worden gedaan, gewoon ter ontspanning.  Tekenoefeningen zijn niet leeftijdsgebonden. Ook zeer geschikt om met ouderen te doen of mensen met dementie.

Stuur een mail als je op de hoogte gehouden wilt worden over dit boek en wanneer het beschikbaar is.