top of page
Tekentherapie

                                                        “Een tekening zegt meer dan 1000 woorden”

Met welke klachten kun je bij de tekentherapeut terecht?

Zit je al een tijdje niet zo lekker in je vel? Heb je lichamelijke klachten die maar niet over gaan? Voel je je somber? Heb je een doel voor ogen, maar weet je niet hoe je die kan bereiken? Ben je op zoek naar balans, focus, passie of jezelf? Loop je al langer met een probleem rond en weet je niet hoe je daarmee om moet gaan? Heb je de laatste tijd weinig energie? Vind je het moeilijk om over je problemen te praten? Loop je op je tenen op je werk? Heeft jouw kind een probleem en wil je graag hierbij geholpen worden? Denk aan faalangst, pesten, slaapproblemen, vrienden maken, rouw en verdriet, scheiding van ouders, problemen door AD(H)D, Autisme, NLD, hooggevoeligheid, Hoogbegaafdheid, etc. en wil je snel geholpen worden?

Dan is tekentherapie misschien wel wat voor jou!

Voor wie is tekentherapie geschikt?

Tekentherapie is voor iedereen geschikt. Volwassenen, jongeren en kinderen. Je kunt individueel komen, maar ook relatie, of gezinstherapie is mogelijk. Je hebt geen tekenervaring nodig. Ik werk momenteel ook veel met jong volwassenen die vast lopen in studie, relaties, school of thuissituatie. Doordat er minder gepraat wordt en de therapie op speelse, creatieve wijze gegeven wordt, werkt  tekentherapie juist ook voor deze groep erg goed. Ook voor mensen en kinderen die om wat voor redenen dan ook het moeilijk vinden om te praten over problemen en gevoelens is tekentherapie zeer geschikt.Tevens heb ik ervaring met autisme. Voor deze kwetsbare groep mensen is tekentherapie een uitkomst. Juist het creatieve, beeldende talent, wat veel mensen met autisme hebben, wordt aangesproken. Hierdoor voelen zij zich snel gezien en gehoord. Alleen al het zich kunnen uiten, werkt bevrijdend. Zie ook de pagina Autismebegeleiding. Ook heb ik ervaring met AD(H)D, hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid.

Wat is tekentherapie?
Tekentherapie is een vorm van creatieve/kunstzinnige psychosociale therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de beelden en tekens die de cliënt zelf maakt. Het is dus niet nodig om veel te praten over het probleem. Voor veel mensen is het woord “therapie” wat beladen. Het klinkt zwaar. Tekentherapie wordt door mensen, juist door de creatieve vorm, niet als zwaar ervaren.  Je gaat op een speelse manier aan de gang. Tekenervaring is daarbij absoluut niet nodig. Het is voor iedereen geschikt.

Hoe ziet een tekensessie er uit?
Na een kort gesprek vraag ik je om een tekening te maken. De tekenopdrachten zijn eenvoudig. De sfeer is ontspannen. Dan gaan we samen kijken naar de tekening. Ik stel vragen over deze tekening. Zo komen we er samen achter wat er moeilijk voor je is en ook wat er positief is in jouw tekening. Daarin ligt jouw kracht. Deze kracht kun je gaan inzetten. We kijken hoe je dit in je leven kan gaan inpassen.
Je komt door tekentherapie sneller tot de kern van het probleem omdat zichtbaar wordt waar je je niet bewust van bent, maar wat wel een rol speelt.
Gevoelens en emoties kunnen met verschillende teken- materialen en technieken geuit worden. Al tekenend kun je op een veilige en krachtige manier iets veranderen in je leven.
Zo krijg je bewustwording en zelfontplooiing via de taal van beelden (tekeningen, schilderijen, collages, ed.) en kom je er achter wie je bent en wie je wilt zijn.

Tekentherapie is een complementaire therapie. Zo nodig zal ik doorverwijzen naar huisarts of specialist. Om goed op de hoogte te zijn van medische zaken heb ik een HBO studie Medische Basiskennis en een HBO studie Psychosociale basiskennis gedaan. Voor beide studies heb ik mijn diploma behaald en volg ik regelmatig nascholingen.
Ik ben gediplomeerd Tekentherapeut. Ik heb mijn opleiding gevolgd bij de Kolam, school voor kunst en communicatie in Zutphen.  Deze opleiding wordt sinds 2022 voortgezet onder de naam: Opleiding Tekentaal en is ook gevestigd in Zutphen. www.opleidingtekentaal.nl

Tarief: Intake: €30,-  
            Sessie max. 1 ½ uur: € 80,- ,  Kinderen t/m 18 jaar: € 70,- (sessie 1 uur)
            Telefoongesprek langer dan een half uur: € 30,-
            Eindverslag: € 30,-
            Voor relatie of gezinstherapie gelden afwijkende tarieven.
In bijzondere gevallen is een gereduceerd tarief bespreekbaar.                                                        
Info en aanmelden: stuur een mail of bel: 0646498054

Nu ook mogelijk om online therapie te volgen via Teams. Bespreek de mogelijkheden bij aanmelding, bel of mail voor meer informatie hierover. 


Vergoedingen
Tekentherapie valt onder alternatieve zorg. Zorgverzekeraars erkennen de beroepsvereniging Tekentaal, waarvan ik lid ben, en veel zorgverzekeraars vergoeden tekentherapie geheel of gedeeltelijk vanuit aanvullende pakketten. Ik ben sinds januari 2017 ook register Therapeut. Ik heb me kunnen inschrijven bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire zorg (RBCZ). De hoogte van de vergoeding en het maximale bedrag, kunt u nakijken op uw polis en op de website van uw zorgverzekeraar.


Tevens ben ik aangesloten bij de SCAG (erkende geschillencommissie), de Onafhandelijke Klachtencommissie Jeugdwet (OKJ) en het Tuchtrecht (TCZ).
Mocht het zo zijn dat u ondanks alle zorgvuldigheid toch een klacht heeft over de therapeut of de praktijk, dan kunt u dit in eerste instantie met de therapeut bespreken om tot een oplossing te komen. Als dit niet naar oplossing leidt en u komt er samen niet uit, dan kunt u zich richten tot de beroepsvereniging Tekentaal (www.tekentaal.nl)  De beroepsvereniging zal bemiddelen en contact leggen met de SCAG. U kunt hierover meer lezen op www.scag.nl/voor-cliënten.Ervaringen en belevingen van cliënten van Tekencompas

Een mailtje van een moeder:
Gisteren sprak ik de Juf van A. (dochter van 9 jaar) even bij het schoolplein. En ze vindt het echt een stuk beter gaan qua boze buien en "gillen" in de klas. Ze komen nauwelijks nog voor....en hier thuis eigenlijk ook bijna niet meer....de Juf vind het gewoon stil in de klas nu A. zo rustig is, dat ze er soms een grapje overmaakt en A. kan er dan ook wel om lachen.
Als we soms met iets bezig zijn of ergens zijn en ze schiet in "de emotie" wijs ik haar gelijk op de Flop gedachten en dan zie je haar nadenken en dan buigt het snel weer om in een Topgedachte.
Kortom: eigenlijk zijn we heel tevreden en A. zit lekker in haar vel.
Ik dacht laat je dit toch even weten !!

                                                                             ++++++++++++

“Verrassend, veilig en vertrouwd. Dat zijn de woorden die als eerste in mij opkomen als ik terug denk aan de tekentherapie bij Ilona. Daar leerde ik op een andere manier naar mezelf te kijken. In een veilige omgeving, zodat ik direct vertrouwen kreeg in Ilona en de manier waarop zij werkt.
Samen namen we bepaalde problemen onder de loep. Na een gesprekje, terugblik of ontspanningsoefening tekende ik op haar verzoek de beelden die in mij opkwamen om dat moment. Daar hoef je echt geen tekentalent  voor te hebben.  
Wanneer we samen naar het resultaat keken, kwamen daar dingen uit die me verbaasden. En dat terwijl ik het zelf op papier had gezet! Ik heb er echt veel aan gehad. Mijn zelfvertrouwen  is tijdens deze warme gesprekken gegroeid en daar heb ik nog elke dag profijt van”.

Elize (51 jaar)
Hoogland

                                                                           +++++++++++

 

“Ik heb tekentherapie gevolgd met verbluffende resultaten. Op een ontspannen manier en de juiste vraagstelling van Ilona en vervolgens een tekening te maken, kom je tot verrassende inzichten, zodat je weer de kracht krijgt om verder te Komen.
De stelling op haar website: “van klacht naar kracht is absoluut waar”.

M.  Blonk (54 jaar)
Amersfoort

                                                                          ++++++++++++

“Na een lange tijd niet lekker in mijn vel te hebben gezeten, vond ik het tijd worden om hulp te zoeken. Ik wist niet goed wat er precies met me aan de hand was, dus ik zat niet te wachten op iemand die moeilijke vragen stelde waarop ik zelf niet eens antwoord kon geven.
Ik besloot naar Ilona te gaan voor tekentherapie, en ik ben blij dat ik dit gedaan heb. Al tekenend, schilderend, maar ook pratend kwamen er verschillende dingen boven die me dwars zaten en moeilijk voor mij waren. De opdrachten die Ilona me gaf, hebben me geholpen. Danzij de non-verbale en verbale manier van tekentherapie ben ik nu meer zeker van mezelf, kan ik me socialer opstellen en zit ik veel fijner in mijn vel.

Lisanne (19 jaar)
Amersfoort


                                                                          +++++++++++++

“Sinds twee jaar zit ik bij Ilona op tekenles. Recentelijk heb ik daarnaast tekentherapie gevolgd. Ik kon door tekenen en werken met verf, oude emoties los laten. Daarnaast heb ik ook gewerkt aan mijn zelfvertrouwen. Ik ben blij en verbaasd hoe goed dit gewerkt heeft bij mij en hoe snel dit  inzicht gegeven heeft.
Ilona is deskundig en ik voelde mij veilig bij haar”.

F.D.
(hoogland)

                                                                          +++++++++++++

“Mijn dochtertje van 9 kon slecht in slaap komen nadat wij waren verhuisd. Ilona heeft met haar hierover getekend en al heel snel sliep mijn dochtertje weer goed. Ze heeft o.a. Het oude huis getekend en het nieuwe huis.
Dit gaf veel inzichten. Ook hebben wij als ouders hierbij tips en goede begeleiding gekregen. Mijn dochtertje vond het erg fijn om naar Ilona te gaan.
Ze vond het jammer dat het klaar was.

Een moeder uit Amersfoort.

                                                                          ++++++++++++

Meer gehoorde reacties:

- Ik ontdekte dat ik door mijn perfectionisme het belangrijkste vergat.

- Ik heb weer energie. Door te tekenen vond ik mijn passie terug.

-  Hoe is het mogelijk dat ik zo veel kan herkennen in de tekening. Ik wist niet  dat een tekening zo veel van  mij laat zien.

- door simpele tekenoefeningen kan ik mezelf nu duidelijker neerzetten.

- wat werkt tekentherapie snel!

- fijn dat ik snel terecht kon bij Tekencompas.

bottom of page