Die vraag krijg ik regelmatig in mijn praktijk. Niet zo gek natuurlijk. Stel je eens voor dat je d.m.v. tekenen zomaar van je gebroken been afgeholpen zou kunnen worden. Dat gaat er bij de meeste mensen natuurlijk niet in.
En zo simpel is het uiteindelijk ook niet. Maar bij veel lichamelijke klachten kan tekentherapie wel degelijk uitkomst bieden. Hoe werkt dat dan eigenlijk?
Ik zie de mens als één geheel. Dat noemen ze ook wel een holistische benadering. Dat klinkt voor veel mensen misschien als zweverig, maar dat is het juist helemaal niet. Het houdt in dat alle aspecten van een mens met elkaar samenwerken. Het lichaam, de geest, je denken, voelen, emoties en spiritualiteit. Je kunt deze niet los zien van elkaar. Ze werken met elkaar samen. Voorbeeld daarvan is, en waar we allemaal wel eens van gehoord hebben: de gelukshormonen die vrijkomen als we gaan sporten. Ons lijf doet iets, namelijk sporten. Als gevolg daarvan maken onze hersenen stofjes aan waardoor wij ons fijn gaan voelen. Als we ons fijn voelen, zijn we energieker en brengt dat weer reacties in je lichaam en geest op gang, en ga zo maar door.
Ander voorbeeld is dat terminale patiënten met hun geest en wilskracht hun dood uit kunnen stellen. De oma van mijn man lag al een tijdje slecht en zou niet meer lang te leven hebben. Ons eerste kindje zou geboren worden. Zij kwam echter twee weken later dan gepland. Oma leefde nog steeds. Mijn man was bij haar op bezoek toen onze dochter 8 dagen oud was en dacht dat het de laatste keer zou zijn dat hij haar zou zien. Ze lag op sterven zeiden de artsen. Maar oma wilde haar achterkleindochter nog zien. De dag erop zijn wij met het pasgeboren kleine baby’tje naar haar toegegaan. Ze was de hele dag niet meer aanspreekbaar geweest, maar ze leefde op toe wij onze dochter op haar buik legden. Ze deed haar ogen open en glimlachte. Ze heeft haar hand nog op onze dochter gelegd. We zijn naar huis gegaan en diezelfde dag is zij overleden.
Zo zie je dat de geest soms sterker is dan het lichaam.
Als ik dan terugga naar de vraag hierboven, dan kan ik dus volmondig zeggen: “ja, tekentherapie kan helpen bij lichamelijke klachten”. Want veel lichamelijke klachten komen voort uit psychische klachten. Denk bijvoorbeeld maar aan rugpijn en schouder en nekklachten. Vaak komen die voort vanuit verkramping door een verkeerde houding. Bijvoorbeeld mensen die gebukt gaan onder vernedering en onderdrukking, gaan ook vaak zo lopen en zitten. Hierdoor krijgen ze klachten aan rug en schouders. Maar als je de onderliggende oorzaak gaat aanpakken is er pas ruimte om de lichamelijke klachten te bestrijden.
Die onderliggende oorzaak kan je met tekentherapie heel snel opsporen. In de tekening laat een cliënt zien wat (vaak) onbewust een rol speelt. Hierdoor kom je snel tot de kern van het probleem en kan je daaraan gaan werken.
Nog een voorbeeld. Je ziet heel vaak dat mensen die moeite hebben om dingen in hun leven los te laten en erg in de controle zitten ook problemen hebben met de darmen. En dan in het bijzonder verstopping. Dit gaat erg vaak samen. Als je d.m.v. tekentherapie kunt zorgen dat deze mensen wat losser in het leven komen te staan, wat meer vertrouwen krijgen en gemakkelijker los kunnen laten, dan zie je vaak ook verbetering in het verstoppingsprobleem van de darmen. Hoe mooi is dat!
In de regulieren geneeskunst wordt vaak gekeken naar één stukje van een mens. Een long, een been, een hart, etc. Als gekeken wordt naar alle aspecten van de mens, zou m.i. veel vaker snel en effectief herstel mogelijk zijn. Verschillende specialismes werken nog niet genoeg samen. Gelukkig verandert dat al wel en is er steeds meer aandacht voor. Dat zie je o.a. aan het feit dat Mindfullness cursussen vergoed worden door zorgverzekeraars. Aandacht voor onze geest en de kracht daarvan. Toch zou het mooi zijn als alternatieve geneeswijzen en regulier meer gaan samenwerken. Krachten bundelen. Aanvullen. Zeker in een tijd dat er enorm lange wachtlijsten zijn voor psychische hulp.
Ik heb het hier niet over kwakzalvers, maar serieuze therapeuten die aan alle eisen van professionalisering voldoen. Serieus met hun vak bezig zijn en daar in investeren. Zij verdienen meer cliënten en cliënten verdienen deze therapeuten. Zorgverzekeraars zouden in mijn ogen dan ook meer professionele alternatieve therapeuten moeten vergoeden.
Gelukkig wordt tekentherapie bij Tekencompas deels vergoed door de meeste zorgverzekeraars.
Comments