top of page
  • Foto van schrijver Ilona Stremmelaar

Blog 12. Ik ben toch geen meester of juf!!!

Dit zullen veel ouders de afgelopen tijd hebben gedacht, of misschien wel hebben geroepen. Want ga er maar aan staan. Thuis werken en ondertussen je kinderen helpen met werk voor school, tussendoor zorgen dat iedereen alles heeft aan koek en zopie en dat het onderling ook nog redelijk lukt. Ik heb het dan nog niet eens over alle praktische zaken als werkplekken, genoeg laptops, planningen e.d. Ik ben blij dat mijn gezin inmiddels bestaat uit werkende volwassenen met allemaal een eigen plek en deels ook nog buiten de deur werkend.


Uitdaging

Het lijkt me een uitdaging om kinderen in de thuissituatie te motiveren en stimuleren om hun werk voor school te gaan doen. Je kunt ook niet verwachten dat ze braaf alles zonder mopperen gaan doen. Op school gaan ze veelal mee met de flow. Natuurlijk zijn er ook kinderen die het juist fijn vinden om te werken en blij zijn dat ze tenminste iets te doen hebben.


Duidelijkheid en structuur

Een duidelijke structuur kan wel erg helpend zijn. Als kinderen weten waar ze aan toe zijn is het vaak gemakkelijker.

Ik werk veel met kinderen met autisme en daar werkt een duidelijk (liefst met plaatjes en tekeningen geïllustreerd) dagoverzicht uitstekend. Voorspelbaarheid is erg belangrijk. Ik denk dat veel kinderen baat hebben bij overzicht, structuur en voorspelbaarheid. Ouders zouden in deze tijd van thuiswerken dit ook in het gezin goed kunnen toepassen. Met elkaar de dag beginnen en even een overzichtje maken. Of als het elke dag niet haalbaar is dan bij het begin van de week een duidelijk weekoverzicht maken. Misschien is er wel een gezinslid dat het een erge leuke taak vindt om er tekeningetjes bij te maken.


Afwisseling/beweging

Ook afwisseling is erg belangrijk. Een poosje werken, dan als pauze weer iets gezelligs of leuks doen. Even opladen, afreageren, bewegen met het lijf maakt dat het daarna weer beter gaat. Ook voor de ouders is dit een aanrader. Alleen een laptop is niet te doen! Aan het eind van de dag ben je door al je energie heen. Als je tijdig stopt en even iets anders gaat doen dan hebben je hersenen ook weer zuurstof gekregen en gaat het werk weer beter. Dit is al langer bekend, maar nu is het helemaal belangrijk. We hebben nu ook geen woon/werk bewegingen of loopjes binnen kantoor naar collega’s toe, overleggen en vergaderen op een andere plek, e.d. We moeten dit dus zelf gaan organiseren.

Samen met je kinderen kan je bijvoorbeeld dansen op muziek, buiten een ommetje maken, een potje voetballen, met de hond lopen, een lekkere lunch bereiden en opeten, een spelletje, maar ook samen tekenen is een mooie optie.


Een leuk idee om samen te tekenen met het hele gezin

- Zoek allemaal een niet te groot attribuut uit de keukenla of van je bureau. (bijv. pollepel, schaar, liniaal, kurkentrekker, e.d.)

- Trek dit ding met potlood om op papier.



- Maak de lijn wat duidelijker.

- Geef nu deze tekening aan een ander gezinslid.

- Maak van deze tekening een grappig beest, monster, wezen. Maak er een leuk verhaaltje van. Kleur het geheel in, verzin een naam voor jouw beest. Je kunt hier net zoveel tijd aan besteden als je wilt. Dit doe je in de loop van de dag als het jou goed uitkomt. Laat het resultaat nog niet aan de anderen zien.

- Spreek af dat je na het avondeten allemaal je beest gaat onthullen.

- Plezier verzekerd.

- Je kunt eventueel ook gesprekjes voeren met de beesten. Geef ze een stem. Doe gek, maak grapjes.



Nog meer tekeninspiratie

In mijn boek Tekencontact staan 30 tekenoefeningen om samen met je kind of met het hele gezin te doen. Het hoeft niet veel tijd te kosten. Het zijn een soort tekenspelletjes en ze verbeteren het onderlinge contact.

Ik heb dit boek in principe geschreven voor ouders en kinderen met autisme, maar deze tekenoefeningen kunnen door iedereen worden gedaan. Juist in de gezinssituatie in deze rare tijd zal dit boek veel plezier brengen. Je hoeft er niet voor te kunnen tekenen en je hebt er niet allerlei materialen voor nodig. Met potlood en papier kom je een heel eind.

Informatie over dit boek op de website: www.tekencompas.nl/boek


Ik wens ouders en kinderen veel uithoudingsvermogen, creativiteit en plezier en sterkte voor de komende tijd.

39 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page