top of page
  • Foto van schrijver Ilona Stremmelaar

Blog 18. Compositie


Heerlijk! De groepslessen zijn na de lock-down weer begonnen. Kleine groepjes zoals altijd bij Tekencompas. Ik zou niet anders willen.

Ik was bezig met het voorbereiden van wat lessen en de les over compositie deed me verder denken. Compositie in een tekening of schilderij is de plaatsing van de beeldelementen in het kunstwerk. Hoe staan ze t.o.v. elkaar en wat levert een fijn beeld op om naar te kijken. Je kunt een goede compositie krijgen door het leren van een paar wetmatigheden, maar het gaat er vooral om of je het gevoel en oog kunt ontwikkelen om een goede compositie te creëren. Even van een afstandje kijken naar het werk kan soms echt verhelderd zijn. Je krijgt dan het overzicht en ziet en merkt vaak goed wat er veranderen moet of nog nodig is.


Ik zag ineens ook de overeenkomst met mijn/ons leven. Het gaat er precies ook om hoe we de verschillende elementen van ons leven samenbrengen in een prettige en leefbare compositie. Een compositie met elementen als: tijd, werk, privé, lachen, huilen, ontspanning en spanning, rusten en lichamelijke activiteit, kunst, muziek, stilte, cultuur, reizen, thuis zijn, samenkomen, alleen zijn en nog veel meer.

In de coronatijd is bij veel mensen de compositie wat verstoord geraakt. Ineens ontbraken verschillende elementen en moest men op zoek gaan naar een alternatieve compositie. Hoe pas je alles weer in elkaar? Hoe vul je de leegtes die zijn ontstaan op een prettige manier op en waarmee? En dan kom je misschien ook tot de ontdekking dat die leegtes niet vanzelfsprekend ook weer opgevuld moeten worden. Een wat rustiger schilderij voelt misschien stiekem ook wel erg goed.


Het van een afstandje naar je compositie (leven) kijken lukt altijd beter als je op vakantie gaat. Even ook echt fysiek op afstand zijn werkt vaak verhelderend en ontspannend. Je kunt dan vanuit een ander perspectief kijken en voelen of alles nog wel oké is. Of je op het goede spoor zit. Daar heeft het in coronatijd voor veel mensen wel aan ontbroken. Er was niet veel mogelijk wat dat betreft. Ik heb zelf het geluk gehad dat ik in het najaar nog een week op vakantie ben geweest. Het heeft me enorm goed gedaan en ik merkte dat ik weer zin in alles had toen ik terug kwam. Ik heb ook nagedacht over de elementen van mijn leven en de compositie van deze elementen. Ik heb het gevoel dat het allemaal redelijk in evenwicht is, dat het een prettige compositie is waar ik graag naar kijk en die ik graag meemaak.

Ik zie ook wel dat er best nog wat elementen aan toegevoegd zouden kunnen worden. Deze elementen zouden de compositie nog beter maken. Ik denk aan meer tijd maken voor creatief werken vanuit mezelf. Schilderen in mijn atelier. Lijkt me erg fijn!

Een enkel element wil ik graag nog zien kwijt te raken. Bijvoorbeeld piekeren over zaken waar ik geen invloed op heb. Dat wil ik nog wel eens doen. Ik ga me zeker inzetten om de compositie van mijn leven nog prettiger te maken. Soms is het even zoeken in een tekening of schilderij tot je de juiste compositie te pakken hebt. Maar na wat herschikken, soms stukjes over schilderen, goed voelen en kijken bereik je altijd een fijn beeld. Ik gun jullie dat ook. Daarom wil ik een tekenoefening/spel met jullie delen.


Op de pagina: Nieuws en Corona vind je een gratis tekenoefening/spel die gaat over compositie en beeldelementen. Het is een werkblad om thuis met elkaar te doen, te leren over compositie en beeldelementen en ook zeer geschikt om op school in de klas met elkaar in groepjes of klassikaal te doen. Veel plezier ermee en het oefenen op papier levert wellicht ook inzichten op over jouw eigen levenscompositie.
Ilona Stremmelaar, 25-1-2022


115 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page