top of page
  • Foto van schrijver Ilona Stremmelaar

Blog 20. Hoe kan ik door tekenen in mijn hersenen gelukspaden aanleggen?

Bijgewerkt op: 15 nov. 2022


Eigenlijk sluit deze blog aan bij blog 19. Fake it till you make it en het placebo effect. Ik merk dat ik de behoefte voel om de inhoud van deze blog nogmaals onder de aandacht te brengen en te versterken.


In deze blog vertel ik hoe je daadwerkelijk de tekening in kunt zetten om een andere mindset te kunnen krijgen, maar ik begin met het vertellen wat er in de hersenen gebeurt.

Het gaat hier namelijk niet alleen om mindset maar ook om wat er in en met de hersenen gebeurt op het moment dat je dingen, gedachtes, gevoelens gaat veranderen. Het is namelijk zo dat de hersenen zich specialiseren in de emoties, gevoelens en gedachten die het meest in jouw brein voorkomen. Wat het meeste voorkomt gaat de hersenen het beste af. Er worden eerst smalle paden aangemaakt maar hoe meer deze paden gebruikt worden, hoe breder de paden, wegen, snelwegen worden. Het is daarom ook vaak zo moeilijk om uit een negatieve spiraal te komen. Neem als voorbeeld depressie. Hoe langer dit duurt, hoe lastiger het is om het om te draaien. De stresshormonen hebben vaak al heel lang de overhand en het is hard knokken.


Maar als je nu weet dat jouw hersenen ook weer andere paden kunnen maken door activiteiten te ontwikkelen die gelukshormonen aanmaken, dat er dus gewoon ook een fysieke oorzaak in de hersenen is, kun je je misschien richten op dat wat je gelukkig maakt. Jouw lichaam gaat dan de geluksstoffen aanmaken, de hersenen beginnen nieuwe paden en verbindingen aan te leggen en zo krijgen jouw hersenen en jij zoetjesaan een keus.


Tekenen kan in dit proces een uitkomst zijn. Als je somber/depressief bent is het moeilijk om je te richten op geluk. Dat wat je nog niet echt in de praktijk kunt brengen kan op papier geoefend worden. Door het tekenen van een gelukkige situatie, een blij moment, vormen en kleuren waar je een fijn gevoel van krijgt, of het maken van een positieve collage met fijne beelden, leg je de eerste funderingen voor een nieuw gelukspad in de hersenen. Je nodigt als het ware de hersenen uit om dit pad eens te nemen en die geluksstoffen af te geven. Visualiseren van een wenselijke situatie is ook helpend. Volgende stap is dan ook om in kleine stapjes deze activiteiten in jouw leven te gaan doen. Het is net als oefenen voor een hardloopwedstrijd. Je begint klein, maakt je lichaam sterker en verbetert je uithoudingsvermogen. Elke keer dat je weer gaat lopen merk je dat het beter gaat. Zo is het ook met de hersenen. Als je oefent gaat het beter.Heel veel mensen hebben bij moeilijke periodes in hun leven al hulp gezocht en gevonden en in de reguliere psychologische hulp draait het vaak vooral om erover te praten. Ik zet vooral tekenen en andere beeldende technieken in. Dit is een andere taal. Heb je nu na het lezen van deze blog vragen of zou je hulp willen krijgen bij het aanleggen van de gelukspaden in jouw hersenen, neem dan gerust contact met mij op via mail of telefoon. Je hoeft geen tekentalent te zijn om dit te doen.


Ilona Stremmelaar, 7-4-2022


107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page