Vandaag viel er een dikke enveloppe op de mat. Ik liep er al op te wachten. Het boek is er! Het boek De wondere wereld van de kindertherapeut van Dominiek Huis in ’t veld. In coronatijd nam Dominiek contact met mij op met de vraag of ik als mede-auteur mee wilde werken aan haar nieuwe boek.
Haar eerste boek, Speeltuin van de kindertherapeut krijgt een vervolg. In dit eerste boek delen therapeuten uit verschillende disciplines krachtig materiaal uit hun (behandel)contacten met kinderen en jongeren. Telkens leggen ze de oefening uit, bespreken ze hun ervaringen en geven ze interessante literatuurtips. Wie met kinderen en jongeren werkt, vindt in dit boek een schat aan inspiratie en leert nieuwe werkvormen en methodieken kennen om toe te passen in de praktijk. Dominiek Huis in ’t Veld-Verhoeven is GZ-psycholoog, hypnotherapeut, auteur en allesontdekker. In 2021 richtte ze haar eigen onlineleerplatform op: Breinbaas Academy.
Ik vond het meteen een mooi idee om tekenoefeningen met haar te delen voor dit nieuwe boek. Hoe meer we van elkaar leren, hoe beter het aanbod wordt. Ik heb het boek even vluchtig doorgenomen en ben blij verrast met de inhoud. Hier heb ik zelf ook weer heel veel aan. Wat een schat aan mooie werkvormen! Hier zie je zeker: Delen is vermenigvuldigen!
Daarnaast werk ik mee met het COCOZ project, op initiatief van de RBCZ (Register Beroepen Complementaire Zorg). COCOZ staat voor communicatie en verwijzing complementaire zorg. Dit project wordt begeleid door het van Praag instituut en het Louis Bolk instituut. In vier proeftuinen door het hele land gaan reguliere en complementaire zorgverleners met elkaar in gesprek om uit te zoeken wat er nodig is om te komen tot betere communicatie en samenwerking. De eerste bijeenkomsten zijn al geweest en vanuit mijn beroepsvereniging Tekentaal zit ik samen met een collega therapeut in één van de proeftuinen. Heel mooi om te horen dat ook reguliere zorgverleners graag willen samenwerken. Helaas staan er nog veel regeltjes, afspraken, coderingen, protocollen, et cetera die een soepele samenwerking in de weg staan. Met elkaar gaan we uitvinden hoe we daar mee om kunnen gaan en vanuit complementair onze kwaliteiten en professionaliteit duidelijker neerzetten en uitdragen. Hoe meer we delen, des te meer hebben we te bieden aan cliënten/patiënten. Delen is vermenigvuldigen!
Hoe zie jij dat bij jezelf? Kan jij goed delen? Heb je dan ook wel eens het gevoel dat je het veelvoudige daarvan weer terugkrijgt? Vaak geeft het geven van een cadeau je veel meer voldoening en blijdschap als dat je zelf iets krijgt. Ik ervaar het begrip delen is vermenigvuldigen vooral in vriendschappen. Het is zo waardevol als je een goede vriend of vriendin je hartsgeheimen kunt vertellen, maar nog mooier is het dat die vriend of vriendin zich dan ook opent naar jou toe. Ik ben rijk met deze intense contacten om mij heen. Het gaat ook over kwetsbaar durven zijn. Jouw kwetsbare kant aan een ander laten zien levert vaak heel veel op. Voor jezelf en voor de ander. Natuurlijk kan dat ook eng zijn. Als je bijvoorbeeld gekwetst bent in contacten. Als iemand misbruik van je heeft gemaakt.
Maar toch ook dan: durf voorzichtig weer een stukje van je masker te laten zakken. Al deel je maar één blik van verstandshouding, je krijgt vast het veelvuldige terug.
Ilona Stremmelaar, 16-9-2022
Comments