top of page
  • Foto van schrijver Ilona Stremmelaar

Blog 7. Time-out.

Bijgewerkt op: 16 jun. 2020

"Mijn kind wil wel erg veel alleen op zijn kamer zitten. Eerlijk gezegd weet ik ook niet goed wat hij daar al die tijd doet. Ik probeer hem wel te stimuleren om naar beneden te komen, maar dat lukt meestal niet. Wat moet ik daar nu mee beginnen?"

Deze vraag kreeg ik laatst van een vader. Zijn zoon van 10, onlangs gediagnosticeerd met ASS zonderde zich wel erg vaak af. Vader had daar moeite mee. "Het is net alsof wij vaak niet belangrijk zijn. Hij is zelden te porren voor een spelletje met het gezin of gezellig met elkaar naar het bos. Daar doet hij vaak erg moeilijk over."

Ik heb met de jongen psycho educatie gedaan. Alle aspecten van ASS getekend en zo onderzocht in hoeverre deze aspecten invloed hebben op deze jongen. Wat zijn mijn specialiteiten en waar heb ik last van? Waar heb ik behoefte aan en wat voor invloed heeft mijn ASS op mijn omgeving.

Dit heeft veel duidelijk gemaakt, voor de jongen zelf, maar ook voor zijn vader. Er werden betere afspraken gemaakt. De jongen heeft goed duidelijk kunnen maken dat hij regelmatig een time-out nodig heeft, en wanneer. Uit één van zijn tekeningen bleek dat hij alles zo intensief doet. Hij gaat er helemaal in op en wil het allemaal heel erg goed doen. Dat vraagt veel energie. En hij heeft na een activiteit met meerdere mensen en kinderen last van overprikkeling. Na het bekijken van de tekeningen kon de vader beter begrijpen dat zijn zoon op zijn kamer de stilte opzoekt. Het was een mooi traject om te begeleiden. De tekeningen geven zoveel duidelijkheid.


Met nog meer enthousiasme ben ik bezig met het boek met tekenoefeningen voor ouders en kinderen met autisme.

Het boek TekenContact vordert gestaag. De meeste tekst is af, er zijn een paar mee-lezers actief en ik ben heerlijk aan het tekenen en schilderen om mooie voorbeelden te maken. Alle stappen van elke tekenoefening vastleggen, zodat de lezers en gebruikers straks zonder twijfel de tekenoefeningen met hun kinderen kunnen doen. En het is ook erg fijn om een boek open te slaan en dan mooie foto's te zien die uitnodigen om ermee aan de slag te gaan.

Ik heb ook al wat zitten experimenteren voor een boekomslag. Heerlijk om te doen.

Het kost allemaal veel tijd, maar ik vind dit wel een hele mooie klus. Toch moet ook ik af en toe even een time-out nemen. Ik wil het ook allemaal erg goed doen. Ik heb ook veel ballen hoog te houden. Wel mooie, leuke, kleurrijke ballen, maar toch. Grenzen bewaken en dus af en toe stilstaan en goed zorgen voor jezelf. Ik heb het moeten leren. Het valt me op dat veel kinderen met autisme intuïtief weten wat goed voor ze is. En dus een time-out nemen als dat nodig is. Daar kunnen veel mensen nog wat van leren.


Ben je nieuwsgierig naar mijn boek TekenContact? Lees hier meer over op de website en schrijf je in voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte en je ontvangt een gratis tekenoefening om samen met je kind mee aan de slag te gaan.


72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page