top of page
  • Foto van schrijver Ilona Stremmelaar

Blog 8. Vakantietijd-tips voor kinderen met autisme

Nog één week en dan begint de zomervakantie! Na de corona crisis waarbij hele gezinnen thuis zijn komen te zitten is nu het leven toch weer vrij normaal geworden. We hebben natuurlijk wel nieuwe leefregels gekregen, maar daar valt wat mij betreft goed mee te leven.

Voor gezinnen is het nu de vakantie begint best weer aanpassen. De kinderen zijn eigenlijk net weer gewend om naar school te gaan, en dan houdt het al weer op.


Voor kinderen met autisme is de zomervakantie enerzijds fijn, want je hoeft veel minder, er zijn minder verplichte nummers en dus ook minder prikkels. Anderzijds is de veilige structuur van de schoolweek ook weg. Er is veel oningevulde tijd. Er zijn meer spontane acties van het gezin en het kind moet zich vaker aanpassen. Dat is voor kinderen met autisme hard werken. Even spontaan naar het strand of uit eten is voor deze kinderen niet altijd feest. Dat levert ook stress op!


Ik adviseer ouders dan ook altijd om de structuur in de zomervakantie vast te houden. Maak een duidelijk overzicht met alle activiteiten van de hele vakantie. Doe dit samen met je kind. Werk vervolgens met een weekplanner. En per dag een overzichtje, evt. met picto's, als dat fijn is voor jouw kind. Het is echt veel fijner als jouw kind weet waar het aan toe is.


Een andere tip die ik heb is dat als je op vakantie gaat, dat je dan voor jouw kind met autisme een eigen plekje creëert in het vakantiehuisje of tent. Ik hoor vaak dat kinderen met autisme in de vakantie ineens het kamertje of tent met broer of zus moeten delen. In veel gevallen levert dat stress op. Het kind kan zich ineens niet meer terugtrekken, heeft geen plekje waar zijn spulletje en knuffels 'veilig' kunnen liggen en voelt zich daardoor zelf ook minder veilig.

Je kunt dit vaak prima oplossen door een dun laken of kleed mee te nemen, een rol ducktape en veiligheidsspelden. Zo kun je een tentje om het bed van je kind maken. Succes verzekerd.


Ik had dit laatste ook een keer geadviseerd aan ouders van een jongen van 10. Hij moest in de tent met zijn jongere zusje. Dat was een ramp voor hem. Hij had dit aan mij verteld tijdens een tekensessie. Hij had daar ook over getekend. Hij tekende zichzelf in een hol onder de grond, onder de tent. Een donkere wolk boven de tent. Toen ik aan hem vroeg wat hij daar onder de grond deed, kwam het verhaal eruit. Dat hij het zo moeilijk vindt om met zijn zusje een tent te delen.

Zijn ouders hadden het kleed tussen hem en zijn zus gehangen en zo een eigen ruimte voor hem gecreëerd. Dat was een schot in de roos. Ik kreeg een foto geapt van zijn bed met zijn knuffels erop, met het bericht erbij dat hij er zo blij mee was.


Nu kun je als ouders natuurlijk ook denken: "ik heb eindelijk vakantie, dan wil ik juist niet zo leven met de klok en de structuur. Lekker kijken wat de dag brengt. Spontaan iets ondernemen hoort ook bij vakantietijd".

Dat kan ik me helemaal indenken. Dat is voor jezelf natuurlijk ook erg fijn. En wellicht lukt dat ook wel af en toe met jouw kind. Maar bedenk dan hoe fijn het is als jouw kind stress krijgt. Hoe leuk wordt dat spontane uitje dan?

Wees je er van bewust en richt je toch op wat jouw kind aankan.

Als je de ene dag veel activiteiten hebt gehad, doe het dan de dag erop rustig aan. Zo heeft jouw kind hersteltijd. En voor jezelf Is dat ook niet verkeerd. Vakantietijd is voor jou ook de tijd om op verhaal te komen.


Tijdens de vakantie kun je ook samen een tekendagboekje bijhouden. Even fijn samen tekenen wat je hebt beleefd die dag. Dit geeft voor je kind een stukje structuur en voor jullie samen een momentje van echt contact.


Als je je nog niet hebt ingeschreven voor de nieuwsbrief van Tekencompas, is dat nog een aanrader. Je krijgt nl. bij inschrijving meteen een leuke tekenoefening in je mailbox. Deze tekenoefening komt in het boek Tekencontact te staan. Het boek verschijnt in het najaar. Tekenen om het contact te verbeteren met jouw kind. Lees hierover op de pagina www.tekencompas.nl/boek.


Ik ga deze zomer fijn naar de zee. Lekker met de pootjes in water, wind in de haren, afstand nemen en opladen. Ik wens iedereen een fijne vakantietijd toe.












67 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page